top of page

"Overlord "- recension

Betyg: *** av *****

Genre: Skräck

Skådespelare: Jovan Adepo, Wyatt Russell, Mathilde Ollivier, John Magaro, Dominic Applewhite

Manus: Billy Ray, Mark L. Smith

Regi: Julius Avery


Overlord är den senast producerade filmen av bolaget Bad Robot, som också ligger bakom andra skräckfilmer som Cloverfield, Cloverfield Lane och Cloverfield Paradox (ja, det finns ett samband) men även Star Trek rebooten som kom ut 2009.


Denna film har ingenting att göra med de tidigare Cloverfield-relaterade filmerna (trots att fans spekulerar om det finns ett avlägset samband) och utspelar sig under andra världskriget, närmare bestämt slaget vid Normandie. En liten grupp amerikanska soldater får i uppdrag att förstöra en tysk kommunikationsbas nära kusten, något som först verkar gå enligt planerna.

Men snart fallerar planen när gruppens huvudkaraktär Boyce inser att nazisterna vaktar något mer än basen – ett underjordiskt labb där hemliga (och otäcka) experiment utförs på fångade soldater och civila människor från närliggande byn.


Det är tydligt att filmen har tagit inspiration från tidigare krigsfilmer med zombies påklistrade, som till exempel Död Snö, Frankenstein’s Army och Outpost. Men till skillnad från dessa så har Overlord haft en betydligt större budget, bättre manus och bättre skådespelare – och framför allt otäckare monster. Med det sagt så kan man förvänta sig att se en hel del klyshor som hör till genren, men det är knappt att man lägger märke till dem eftersom filmen rör sig i ett så snabbt tempo.


Zombies med steroider, exploderande granater, levande skelett och bombade flygplan är vad man kan förvänta sig – men det är inte utan självironi, vilket blir filmens räddning.



12 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page